M?dekort formular
Nordvest Parken i København vinder Den Danske Lyspris 2010

Af dg den 08/12-2010

Med prisen ønsker juryen at fremhæve et spændende, legende og dristigt projekt, som flytter grænserne for, hvordan et offentlig byrum kan belyses

Den Danske Lyspris 2010 går i år til Nordvest Parken i København. Det er Københavns Kommune og SLA arkitekter, der sammen med en række samarbejdspartnere har stået for den “syrede” og glade belysning af det langstrakte og komplekse byrum, som Nordvest Parken udgør. Belysningen er et meget centralt element i Nordvest Parken. Lyssætningen bryder med det klassiske nordiske lys og giver plads til mange forskellige lysoplevelser. Det overordnede tema for parkens udformning er Mælkevejen. Stjerner i form af siddeøer, goboprojektioner og tryk på asfalten leder brugerne igennem parken, mens den farvede interaktive belysning tilfører stedet overraskende og sjove oplevelser.

Således udtaler juryen:
”Belysningen af det langstrakte og komplekse byrumsforløb er løst på en “syret” og legende måde, som passer godt til stedet og dets mange forskellige brugere. Lyset udnytter parkens arkitektur og objekter og de glade farver og de varierede scenarier gør byrummet uhøjtideligt og lige til at indtage.”

Parken spiller godt sammen med de omkringliggende boligblokke, idet lyset fra de store private vinduesfacader indgår i parkens lys og helhed. For at mindske risikoen for hærværk er træerne belyst oppefra. Denne form for belysning minimerer samtidigt lysspild mod himlen. De stribede lygtepæle er integreret i designløsningen og er med til at give området sin helt egen karakter.

Juryen har dog også fundet en enkelt ting at sætte fingeren på:
”Funktionsmæssigt er der enkelte steder gået på kompromis med de krav, man bør stille til en god brugsbelysning. Visse steder er stierne ikke tilstrækkeligt oplyst, og nogle steder forekommer der blænding.”

Vellykket borgerinddragelse
Nordvest Parken vandt lysprisen i et tæt opløb med de øvrige nominerede projekter:
Green Lighthouse, København, Davids Samling – Islamisk samling, København, Fermaten, Herning og Byrum, Å og Kultur, Holstebro.
Prisen blev uddelt på Frederiksberg Slot. I sin tale sagde juryformand Kenneth Munck, Dansk Center for Lys. bl.a.:
”Lysprojektet i Nordvest Parken i København er et flot bevis på, at kreativt og spændende lysdesign give helt nye oplevelser i byrummet, og at man kan komme langt ved at inddrage medborgerne i området. Det er et modigt projekt med meget utraditionelle løsninger, som borgerne har taget godt imod.”

Landskabsarkitekt Stig Lennart Andersson modtog prisen på vegne af Københavns Kommune og de øvrige medlemmer af projektgruppen.

Juryens motivering for nomineringerne kan ses i sin fulde længde i den vedhæftede informationsfolder om prisen.

Yderligere oplysninger
Juryformand, direktør Kenneth Munck, Dansk Center for Lys, tlf.: 22 18 50 01 eller sekretær for juryen Dorte Gram, Dansk Center for Lys, tlf. 47 17 18 00/24 44 00 84. Billeder af vinderen og de nominerede anlæg kan rekvireres på e-mail: dg@centerforlys.dk.

Juryens motivering for samtlige nomineringer kan læses i informationsfolderen, Hent lysprisfolder her.

Fakta

Den Danske Lyspris
Den Danske Lyspris er indstiftet af Dansk Center for Lys i samarbejde med en række sponsorer. Formålet med prisen er at sætte fokus på og synliggøre lyskulturen i Danmark.

Bredt sammensat jury
Juryens medlemmer udpeges af en række organisationer og af Dansk Center for Lys, DCL.
I 2010 har juryen bestået af:

Akademisk Arkitektforening. Arkitekt m.a.a. Merete Madsen
Arbejdstilsynet. Ingeniør Finn Gamél Christensen
Bygherreforeningen. Byplanchef Rita Justesen
Danske Landskabsarkitekter. Landskabsarkitekt Rune Bugge Jensen
Dansk Energi. Product manager Kurt Hejlesen
Lysdesignerne. Lysdesigner Jesper Kongshaug
Fynske kreds. Arkitekt m.a.a. Jes Johannsen
Midtjyske kreds, Ingeniør Christian Bertelsen
Nordjyske kreds. Energivejelder Marianne Bender Andersen
Sydjyske kreds. Arkitekt m.a.a. Anne Mette Rasmussen
Østkredsen. El-installatør Niels Erik Knudsen
Kunstlysekspert.Cand. scient. og udstillingsudvikler Poul Kattler
Ungt Lys.designstuderende Silla Herbst
Formand for juryen: direktør Kenneth Munck, DCL
Sekretær for juryen: arkitekt m.a.a. Dorte Gram, DCL

Sponsorer
Dansk Center for Lys og SEAS-NVE.

Fra højre mod venstre: Leder af el-afdelingen René Brunhøj Olesen, Lemming og Eriksson, landskabsarkitekt Stig Lennart Andersson, SLA (siddende), landskabsarkitekt Rasmus Astrup, SLA (bagved), el-installatør Henrik Høj, HH-Installation og produktionschef Kim Ø. Andersen, Skælskør Anlægsgartnere.Foto: Jakob Eskildsen.

Nordvest Parken. Foto: Laura Stamer.

Nordvest Parken. Foto: Laura Stamer.