M?dekort formular
5 nominerede projekter dyster om årets lyspris

Af dg den 13/10-2011

Fem spændende belysningsprojekter fra hele landet har fundet vej til finalen om, hvem der skal tildeles Den Danske Lyspris 2011

Den Danske Lyspris uddeles for fjerde gang i år. Dansk Center for Lys har i år modtaget 19 indstillinger til prisen, hvoraf fem projekter nu er nomineret. De nominerede projekter er: Kongens Have (Odense), Middelfart Sparekasse, Tunnel mellem Rigshospitalet og Panum Instituttet (Kbh.), Terminal 2, Københavns Lufthavne og Aalborg Havnefront. Prisen uddeles den 16. november 2011 på Lysets Dag. Se mere på www.lysetsdag.dk.

De nominerede projekter er:

Kongens Have, Odense
Kongens Have forbinder byens centrum med banegården og fungerer som daglig transitrute for tusindvis af fodgængere. Belysningsplanen er udviklet ud fra en ambition om at kombinere tryghed med oplevelser for på denne måde gøre haven til en attraktion i aftenbyen. Den permanente belysning understøtter færdslen gennem parken, mens belysningen af slottets facade og statuerne understøtter rumoplevelsen og hierarkiet i parken. Hver af ugens aftener belyses havens træer forskelligt og eksponerer på denne måde syv fortællinger i haven.

Bygherre: Odense Kommune, By- og Kulturforvaltningen
Arkitekt og totalrådgiver: Erik Brandt Dam arkitekter ApS
Lysdesigner: Jesper Kongshaug
Installation: Lindpro A/S og Energi Fyn

Middelfart Sparekasse
Middelfart Sparekasses nye domicil ligger ud til Lillebælt. Bygningens bærende ide er en stor skrånende tagflade med 83 kviste med glas og indbygget kasketskygge, som skærmer af for det direkte sollys. I dagtimerne giver disse lysindtag en række fine dagslysoplevelser. Det centrale element i den kunstig belysning er også kvistene, som om aftenen oplyses af T5-rør. Den kunstige belysning er styret i forhold til dagslyset og tidspunktet på dagen. På bygningens indre torv kan man opleve seks lysinstallationer skabt af Olafur Eliasson.

Bygherre: Trekantens Ejendomsselskab A/S
Arkitekt: 3XN
Indretningsarkitekt: Hvidt Arkitekter
El-rådgiver: COWI A/S, Odense
El-entreprenør: El:Con - El-Service, Middelfart

Tunnelen mellem Panum Instituttet og Rigshospitalet, (Kbh.)
Tunnelen mellem Panum instituttet og Rigshospitalet er en passage, som har stor indflydelse på mange menneskers hverdag. Til tunnelen har designeren Ane Lykke skabt en installation, som består af et rummeligt tredimensionelt værk af vertikale stålrør, der forandrer sig afhængigt af, hvor man står og går. Rørenes hvide og gule nuancer understøttes af lyset og lys- og kunstinstallation fremstår som en samlet helhed. Rumbelysningen består af et lagt ubrudt lysbånd langs tunnelens ene væg.

Bygherre: Værket er doneret af ”Købmand i Odense Johann og Hanne Weimann f. Seedorffs Legat”.
Kunstner: Ane Lykke
Rådgivning: Lysdesigner Jesper Kongshaug.

Terminal 2 Øst, Københavns Lufthavn
Terminal 2 er blevet udvidet i retning af terminal 3 med en række nye check-in pulte. Terminalforlængelsen belyses udelukkende fra to store ovenlyskegler, som er malet mat hvide for at reflektere lyset diffust ud i rummet. Ovenlysene er inspireret af de karakteristiske cirkulære ovenlys i den eksisterende Terminal 2. Dagslyset passerer et vifteformet solgitter, som er orienteret nord/syd og forhindre direkte sollys i at passere. Kunstlyset er integreret i en spalte nederst i hver kegle og består af 28 LED-armaturer. Kunstlyset tænder og slukker efter styring af dagslysniveauet.

Bygherre: Københavns Lufthavne A/S
Arkitekt samt design af ovenlys og armaturer: PLH Arkitekter A/S
Lysdesign: Jesper Kongshaug
Ingeniør: ISC Rådgivende Ingeniører A/S

Aalborg Havnefront
Aalborg centrale havnefront består af et nyt vejanlæg samt parker, pladser og promenader. Den røde tråd i projektet er Strandvejen og Nyhavnsgade, som binder hele projektet sammen. Langs Strandvejens nordside ligger byhaverne som en perlerække af iscenesatte haverum i tilknytning til havnepromenaden. De omfatter forskellige grønne rum og pladser, som bl.a. markedsplads, scene, café, legeområde, aktivitetsbane m.m. Vejbelysningen består af master med projektører. Disse master findes også på selve havnepromenaden. Derudover har hvert område sin egen tilpassede belysning. Eksempelvis belyses legeområdet af armaturer, som minder om en forvokset standerlampe og aktivitetsbanen belyses både af projektører og af en scenografisk belysning, som fremhæver banernes afgrænsende net.

Bygherre: Teknik & Miljø Forvaltningen, Aalborg Kommune
Landskabsarkitekt: Vibeke Rønnow Landskabsarkitketer
(fra 2008 en del af C.F. Møller)
Belysningsrådgiver: ÅF Lighting
(Tidligere ÅF - Hansen & Henneberg)
Ingeniør: COWI A/S
Belysningsentreprenør: AKE Entreprise og Mariendal Electrics

For yderligere information og højopløste billeder venligst kontakt: Dansk Center for Lys, arkitekt m.a.a. Dorte Gram, tlf. 47 17 18 00, e-mail: dg@centerforlys.dk.

Fakta:
Den Danske Lyspris blev uddelt første gang i 2008. Prisen er indstiftet af Dansk Center for Lys i samarbejde med belysningsbranchen, og formålet med prisen er at sætte fokus på lyskulturen i Danmark. Vinderen udpeges af en bredt sammensat jury bestående af repræsentanter for 11 organisationer og fag. I bedømmelsen af de enkelte projekter indgår bl.a. anlæggets tekniske kvalitet, funktionalitet, visuelle og æstetiske aspekter, energiforbrug og driftsøkonomi. Der lægges desuden vægt på nytænkning og kreativitet.

Jury
Dette års jury har bestået af repræsentanter for følgende organisationer og fag: Akademisk Arkitektforening, Arbejdstilsynet, Bygherreforeningen, Dansk Center for Lys (Centrets direktør samt 3 repræsentanter fra foreningens kredse), Dansk Energi, en dagslysekspert, UngtLys og LysNet.

Den Danske Lyspris 2011 er sponsoreret af:
Danintra A/S, Delux Danmark ApS, ERCO Lighting, Fagerhult AS, iGuzzini, Louis Poulsen Lighting A/S, Osram A/S, SEAS-NVE, Unelco A/S og Light Makers AS.

A. Kongens Have i Odense.
Foto: Laura Stamer.
B. Middelfart Sparekasse, Middelfart.
Foto: Adam Mørk.
C. Tunnelen mellem Panum Instituttet og Rigshospitalet, København,
Foto: Dorte Krogh.
D. Terminal 2, Københavns Lufthavne, Kastrup.
Foto: Tomas Bertelsen.
E. Aalborg centrale havnefront, Aalborg.
Foto: Martin Kristiansen.