M?dekort formular
Lyspris til BIG og Gl. Hellerup Gymnasium

Af den 22/01-2014

Den nye multihal på Gammel Hellerup Gymnasium tildeles Den Danske Lyspris 2013 for et arkitektonisk stærkt projekt, som gennem en bevidst lyssætning tilføres en forførende poesi med udsøgte æstetiske oplevelser.

Tirsdag den 21. januar 2014 fik Gl. Hellerup Gymnasiums nye multihal Den Danske Lyspris 2013. Det skete på Frederiksberg Rådhus, hvor Frederiksbergs viceborgmester Morten Junge overrakte prisen til arkitekt m.a.a. Finn Nørkjær partner i BIG og bestyrelsesformand Flemming Jørgensen fra Gl. Hellerup Gymnasium. De modtog prisen på vegne af Gl. Hellerup Gymnasium og rådgiverteamet bag den nye multihal. Gl. Hellerup Gymnasium vinder lysprisen i et tæt opløb med de øvrige nominerede projekter: Mediefacaden på Industriens Hus, København, Den Blå Planet – Danmarks Akvarium, Kastrup og IBC Innovationsfabrikken i Kolding.

Et stærkt projekt
Den nye multihal er placeret fem meter under terræn midt i gymnasiets skolegård. Det dobbeltkrumme tag, som indvendigt er formet efter funktionen: buen når man kaster en håndbold, skaber en bakke i skolegården, som fungerer som et uformelt mødested. Den indvendige belysning består af lysstofrørsarmaturer opsat mellem limtræsdragerne. Lyset er placeret, så dragerne både virker som blændingsafgrænsning og som reflektor for lyset. Kanten af taget er designet som en lang bænk med små mellemrum mellem trælisterne, der filtrerer dagslyset og sørger for en blød wall-washing af hallens indvendige betonvægge. Om aftenen oplyses skolegården af LED-lys monteret under bænke og stole placeret på det buede tags trædæk.

Arkitekturen og lyset arbejder meget tæt sammen i dette projekt og det er denne kvalitet set i sammenhæng med funktionaliteten, som overbevidste juryen om, at lige netop dette projekt skulle tildeles årets lyspris.

´Lysprisens formål er først og fremmest at sætte fokus på godt lys for mennesker. Og i dette projekt arbejder arkitekturen og lyset tæt sammen samtidig med at lyset fungerer godt i forhold til hallens funktion og de mennesker, der bruger den. Armaturernes dristige placering i et uregelmæssigt mønster mellem dragerne giver et flot grafisk udtryk, som understreger loftets dobbeltkrumme konstruktion. Farvegengivelsen er god, der er ingen blændingsgener og ingen forstyrrende skyggedannelser på banen,´ udtaler juryformand, civ.ing. Anne Bay, Dansk Center for Lys.

LED stormer frem
Udviklingen af LED til belysning har givet arkitekter og lysdesignere et nyt redskab i værktøjskassen, når der skal planlægges lys. I skolegården på Gl. Hellerup Gymnasium er der brugt LED-strips, til at fremhæve de stole, borde og bænke, som er placeret på det buede tag. De er små, bruger meget lidt strøm og kræver kun ganske lidt vedligeholdelse. På den måde er det blevet muligt at integrere lyset meget elegant i arkitekturen. Alle de nominerede projekter gør brug af LED på forskellig måde. I Den Blå Planet er størstedelen af belysningen med LED, hvilket er enestående for et så stort projekt, til mediefacaden på Industriens Hus er der udviklet et helt nyt LED-armatur, og det er 1700 af dem, der lyser på facaden, og i IBC Innovationsfabrikken i Kolding er der indarbejdet LED-lys i det karakteristiske trekantslofts hvide tekstildug.

´Af de 15 projekter, der var indstillet til prisen i år, gør alle på nær et enkelt på en eller anden måde brug af LED. Det er en markant stigning i forhold til tidligere, og det særligt bemærkelsesværdige er, at der nu er langt flere projekter, hvor LED er brugt til egentlige belysningsformål og ikke kun som effektbelysning. Det viser, at LED nu for alvor er blevet et attraktivt alternativ til de mere traditionelle lyskilder. Det er dog vigtigt at påpege, at lyskilden ikke i sig selv er ensbetydende med et godt lysdesign. Som med alle andre lyskilder skal LED bruges med omtanke og dygtighed for at resultatet bliver godt,´ udtaler Anne Bay.

Juryens motivering for nomineringerne kan ses i sin fulde længde i folder, som kan downloades her.

Prisoverrækkelsen fandt sted tirsdag den 21. januar på Frederiksberg Rådhus

Yderligere oplysninger:
Juryformand, direktør Anne Bay, Dansk Center for Lys, tlf.: 22 61 74 34 eller sekretær for juryen Dorte Gram, Dansk Center for Lys, tlf. 47 17 18 00/24 44 00 84.
Billeder af vinderen og de nominerede anlæg kan rekvireres på e-mail: dg@centerforlys.dk.

Fra venstre juryformand Anne Bay, DCL, bestyrelsesformand Gl. Hellerup Gymnasium Flemming Jørgensen, partner i BIG Finn Nørkjær og første viceborgmester Morten Jung. Foto: Jakob Eskildsen.

Gl. Hellerup Gymnasiums nye multihal.
Foto: Jens Lindhe.

Prisoverrækkelsen fandt sted på Frederiksberg Rådhus, hvor deltagerne fik en præsentation de fire nominerede projekter.
Foto: Jakob Eskildsen.