M?dekort formular
Pris til det usynlige lys

Af dg den 22/01-2015

Den Danske Lyspris 2014 går til Novo Nordisks nye domicil i Bagsværd. Projektet er tegnet af Henning Larsen Architects, der i samarbejde med Grontmijs Lighting team har stået for lysdesignet. Novo Nordisk og rådgiverteamet bag får prisen for et lysprojekt, hvor lysets samspil med bygningen er så elegant, at lyset snarere anes end ses.

Lyset indgår i og fremhæver arkitekturen og husets funktioner uden at gøre stads af sig selv. Dermed er projektet et eksempel på en fortrinlig udvikling inden for lysdesign lige nu, hvor det ikke er lyset i sig selv, der er blikfang, men den arkitektoniske helhed og den stemning, der skabes ved hjælp af lyset, siger Anne Bay, juryformand og direktør, Dansk Center for Lys.

Stort arkitektonisk lyskoncept
Lysdesignet er skabt i et samarbejde mellem Grontmij Lighting og Henning Larsen Architects. Det nye domicil består af to kontorbygninger. Gennem hele designprocessen har der været fokus på at integrere belysningsarmaturerne i arkitekturen. Belysningsanlægget er udført med energieffektive lyskilder herunder højkvalitative LED-lyskilder og med armaturer, der afskærmer for lyskilden, så blændingsgener undgås. Den bagvedliggende belysningsstrategi er velkommunikeret og -dokumenteret.

Lyset er subtilt, fordi det fremhæver lige netop de former, funktioner og stemninger, som arkitekterne har planlagt. Såvel hovedgrebet som detaljerne er udført med en sjælden præcision og høj synskomfort. Der er ingen blænding. Belysningskvalitet og lysfarver fremhæver materialer, former og farver, og de steder, hvor belysningen skal være jævn, er den imponerende jævn, påpeger Anne Bay.

Brugen af LED-lys byder både på fordele og udfordringer. Blandt fordelene er muligheden for at designe hvidt lys i lige netop den spektralsammensætning, der skal til for at fremhæve et bestemt materiale eller en bestemt farve bedst muligt. Til udfordringerne hører risikoen for blænding som følge af den meget lille, kraftigt lysende diode. I hver bygning er der et gennemgående trappe- og fordelingsrum. De er designet med hver sit særlige ovenlys. Begge ovenlys er realiseret med en specialtilpasset, farvet LED-belysning, som fremhæver de to meget forskellige arkitektoniske rum på en stilfærdig og meget stemningsfuld måde. Farvevalget er diskret og velbegrundet og der, hvor lyset er dynamisk, er lysets farver komponeret i et naturligt farvespektrum fra dyb petroleumsblå til varm okker orange. Lyset er programmeret i en langsom, poetisk rytme, der opleves over tid.

Lysdesignerne og arkitekterne på dette projekt har haft et mesterligt overblik over virkemidler og redskaber og har brugt dem overbevisende, men på en behageligt underspillet måde, der levner plads til mange andre indtryk. Som bygherre har Novo Nordisk haft mod og vilje til at holde fast i et meget højt ambitionsniveau, siger Anne Bay.

Prisoverrækkelse
Prisen blev overrakt ved en stor og festlig sammenkomst med 115 deltagere i Alexandersalen på Københavns Universitet, København torsdag den 22. januar 2015. Det var repræsentanter fra Novo Nordisk, Henning Larsen Architects, Grontmij Lighting og Alectia, som modtog prisen på vegne af teamet bag projektet.

Novo Nordisks nye domicil vinder lysprisen i et tæt opløb med de øvrige nominerede projekter:
Sansefødestuer på Nordsjællands Hospital, Hillerød, Energitårnet Kara/Noveren, Roskilde og Langenæs Kirke, Aarhus.

Juryens motivering for nomineringerne kan ses i sin fulde længde i denne pdf-folder.

Billeder af vinderen og de nominerede anlæg kan rekvireres på e-mail: dg@centerforlys.dk

Yderligere oplysninger:
Dansk Center for Lys Juryformand, direktør Anne Bay, Dansk Center for Lys, tlf.: 22 61 74 34 eller sekretær for juryen arkitekt m.a.a. Dorte Gram, tlf. 47 17 18 00/24 44 00 84
Lighting, Grontmij A/S, Christina Augustesen, cag@grontmij.dk, tlf. +45 23 27 46 55
Henning Larsen Architects, Farid Fellah, ffe@henninglarsen.com, tlf. +45 82 31 31 60
Novo Nordisk A/S, Mette Kruse Danielsen, Pressemedarbejder, mkd@novonordisk.com, tlf. +45 30 79 38 83

Fakta
Den Danske Lyspris blev uddelt første gang i 2008. Prisen er indstiftet af Dansk Center for Lys. Hensigten med prisen er at sætte fokus på lys og mennesker. Dette sker ved at fremhæve spændende, veldesignede og veludførte lysprojekter i Danmark. I bedømmelsen indgår bl.a. anlæggets tekniske kvalitet, funktionalitet, visuelle og æstetiske aspekter, energiforbrug og driftsøkonomi.
Læs mere om prisen

Jury
Akademisk Arkitektforening: Astrid Mody, arkitekt m.a.a.
Bygherreforeningen: Rita Justesen, chef for planlægning og arkitektur
Dansk Center for Lys: Anne Bay, direktør, civ.ing. (juryformand)
Dansk Energi: Kurt Hincheli Hejlesen, Key Account Manager – Outdoor Lighting
Danske Landskabsarkitekter: Rune Bugge Jensen, landskabsarkitekt mdl
Lysdesignuddannelserne: Ellen Kathrine Hansen, arkitekt m.a.a., Ph.d., lektor i lysdesign
F.R.I. Foreningen af Rådgivende Ingeniører: Steen Tibert Bisgaard, civ.ing., fagleder for lys
Tekniq: Niels Iversen, projektleder

Sponsorer: Dansk Center for Lys, Louis Poulsen, Philips Lighting og SEAS-NVE og VELUX Danmark A/S

Press release in English
Download press release in English

Fra venstre mod højre: Fra Novo Nordisk, senior projektleder Robert Blom Andersen, fra Henning Larsen Architects, arkitekt MAA og partner Søren Øllgaard og arkitekt MAA og projektleder Morten Hauch, fra Grontmij Lighting, lysdesigner MSc Christina Augustesen og lysdesigner Merete Madsen.
Foto: Søren Aagaard

Atriet i bygning NN1. Belysningen understøtter wayfinding og flow op gennem bygningen.
Foto: Søren Aagaard