M?dekort formular
Håndgribelig oplevelse af dagslys vinder lysprisen

Af dg den 22/01-2016

Den Danske Lyspris 2015 går til VILLUM Window Collection. Et vindue består af både ramme og glas, men hvordan giver man en stoflig oplevelse af det dagslys, som vinduet skal kanalisere? Kunstlyset i udstillingen fortæller historien om vinduet som lyskilde og skaber en fremragende interaktion mellem de besøgende og det udstillede.

Den 21. januar 2016 modtog VILLUM Window Collection Den Danske Lyspris 2015. VILLUM Window Collection rummer 300 historiske vinduer fra 1600-tallet og frem til i dag.

”Lyset er en uundværlig og dybt integreret del af udstillingen. De mange særlige belysnings-opgaver er løst med stor præcision og en legende tilgang. Lyssætningen af udstillingen fortæller vinduets historie til gæsterne gennem lyset. Løsningerne er skræddersyet til hver historie, der iscenesættes og formidles,” udtaler juryformand Anne Bay, Dansk Center for Lys.

Udstillingen er skabt af VKR Holding i samarbejde med designfirmaet Rosan Bosch Studio og lysdesigner Kim Borch. Den nye permanente samling af vinduer iscenesættes i udstillingen som en rejse igennem historien, hvor tidsepoker, vinduestyper og fremstillingsteknikker sammenkobles med et humanistisk syn på vinduet i form af vinduets betydning for arkitekturen, byplanlægningen og menneskets livskvalitet. Udstillingen er bygget op omkring Tidstunnelen, som er en lineær rejse igennem forskellige rum og tidsaldre.Tidstunnelen giver de besøgende en stoflig og sanselig oplevelse af vinduets betydning for menneskets adgang til lys, luft og udsyn. Kunstlyset giver mange steder en fin illusion af dagslys/sollys, idet lyset tegner lysfelter på gulv, vægge og vinduesrammer. Der er arbejdet grundigt med lyset, og der er gjort brug af alle finesserne i værktøjskassen, så lyset skaber den tilsigtede effekt. Der er udvist stor originalitet i forbindelse med udarbejdelsen af illusionen om Versailles dagslys-belyste spejlsal og illusionen af Hammershøis lys. De mange effekter i kunstbelysningen virker helt naturlige i udstillingens helhed.

”VILLUM Window Collection er ikke bare en udstilling af vinduer men også en udstilling af lyset som stemnings- og rumskabende element. I udstillingen kan lysinteresserede lære rigtigt meget om lysets virkning på rum, farver og materialer. Belysningen er udført med stor viden, grundighed og indlevelse i opgaven. Det er meget tydeligt, at der har været et godt, kreativt og tværfagligt samarbejde mellem bygherre, arkitekt og lysdesigner. Det viser sig bl.a. i, at lyssætningen og udstillingselementerne er svære at skille ad,” siger Anne Bay.

Prisoverrækkelse
Prisen blev overrakt ved en stor og festlig sammenkomst i Bygningskulturens Hus, Borgergade 111, 1300 København, torsdag den 21. januar 2016.

Lysprisen gives til teamet bag projektet og blev modtaget af projektleder og udstillingschef Dorthe Bech-Nielsen fra VKR Holding, arkitekt og projektleder Jeppe Kleinheinz fra Rosan Bosch Studio og lysdesigner Kim Borch.

Der er fire nominerede projekter til Den Danske Lyspris 2015. De øvrige projekter er: Interferens interaktiv tunnel i Kolding, Langebro i København og Ny Carlsberg Glyptotek i København.

Juryens motivering for nomineringerne kan ses i sin fulde længde i pdf-folder.

Link til pressemateriale om vinderprojektet: Lysprisen 2015 – pressemateriale

OBS! Se note i mappen vedrørende fotoakkreditering.

Billeder af de nominerede anlæg kan rekvireres på e-mail: dg@centerforlys.dk

Yderligere oplysninger
Dansk Center for Lys, juryformand, direktør Anne Bay, tlf.: 22 61 74 34 eller sekretær for juryen arkitekt m.a.a. Dorte Gram, tlf. 47 17 18 00/24 44 00 84

VILLUM Window Collection, udstillingschef Dorthe Bech-Nielsen, tlf.: 23 61 42 60
Rosan Bosch Studio, kommunikationschef, Caroline Eie Buskov, tlf.: 33 79 19 39
Lysdesigner Kim Borch, tlf.: 60 75 51 00

Fakta
Den Danske Lyspris blev uddelt første gang i 2008. Prisen er indstiftet af Dansk Center for Lys. Hensigten med prisen er at sætte fokus på lys og mennesker. Dette sker ved at fremhæve spændende, veldesignede og veludførte lysprojekter i Danmark. I bedømmelsen indgår bl.a. anlæggets tekniske kvalitet, funktionalitet, visuelle og æstetiske aspekter, energiforbrug og driftsøkonomi.

Jury
Akademisk Arkitektforening: Astrid Mody, arkitekt m.a.a.
Bygherreforeningen: Rita Justesen, chef for planlægning og arkitektur
Dansk Center for Lys: Anne Bay, direktør, civ.ing. (juryformand)
Dansk Energi: Kurt Hincheli Hejlesen, Key Account Manager – Outdoor Lighting
Danske Landskabsarkitekter: Rune Bugge Jensen, landskabsarkitekt mdl
Lysdesignuddannelserne: Ellen Kathrine Hansen, arkitekt m.a.a., Ph.d., lektor i lysdesign
F.R.I. Foreningen af Rådgivende Ingeniører: Christina Augustesen, lysdesigner
Tekniq: Niels Iversen, projektleder
Sekretær for juryen, Dorte Gram, arkitekt m.a.a., Dansk Center for Lys

Sponsorer
Dansk Center for Lys, Louis Poulsen, Philips Lighting, SEAS-NVE, Thorn, VELUX Danmark A/S og Zumtobel.

Vinderteamet. Fra venstre mod højre: projektleder og udstillingschef Dorthe Bech-Nielsen fra VKR Holding, firmahistoriker Troels Rasmussen, VKR Holding, lysdesigner Kim Borch, arkitekt og projektleder Jeppe Kleinheinz fra Rosan Bosch Studio og grafiker Maria Hagerup. Foto: Rasmus Malmstrøm

VILLUM Window Collection.
Foto: Kim Wendt.