M?dekort formular
Fire imponerende projekter nomineret til Den Danske Lyspris 2016

Af den 17/11-2016

Projekterne er meget forskellige, men de har alle mennesket og oplevelsen i centrum.

Dansk Center for Lys’ jury har i år modtaget hele 14 kvalificerede indstillinger til prisen.

Prisen overrækkes ved en festlig sammenkomst den 26. januar 2017.
Det er niende gang, at prisen uddeles.

Vild og poetisk iscenesættelse med farver og stærke kontraster
Ragnarock er Danmarks nye nationale kulturhistoriske samtidsmuseum og kulturhus i Roskilde. Med musikken som omdrejningspunkt fortæller museet historien om ungdomskulturen fra 1950’erne og frem til nu. Museet er tegnet af arkitekterne fra hollandske MVRDV og danske COBE. Den ikoniske facade er beklædt med store guldnitter, der glimter i solskin. En rød løber leder op til indgangen. Den røde løber og foyeren er iscenesat med lys, hvorved der er skabt en entre til stedet, som er et rockidol værdigt. Rampelyset er dog ikke forbeholdt idolerne men kan nydes af gæsterne. Med movingheads, gobo-projektioner og prangende farver formidler lyset stedets indhold og tema vildt og dog poetisk. Man kan følge de bevægelige lyspletter på den røde løber, føle et strejf af rampelys i ansigtet og se træer og bænke langs løberen blive forvandlet af lyset med en dramatik, som er sjældent i et offentlig byrum. Foyeren symboliserer både lyddæmpende nitter/æggebakker i et lydstudie og indersiden af en guitarkasse med det højrøde velour-for. Gulvet, væggene og loftet er derfor malet højrøde, og rummet slutter sig om husets gæster. Stemningen er varm og indbydende. Der er scenebelysning monteret i loftet, som kan justeres på et øjeblik og programmeres til mange forskellige formål. På den måde er der stor fleksibilitet for anvendelsen af lokalet, der både fungerer som museumsbutik, koncertlokale og som ramme for diverse fester.

Fakta:
Bygherre: Anlægsfonden Danmarks Rockmuseum
Arkitekt og totalrådgiver: COBE, DK og MVRDV, Holland
Rådgivende ingeniør: Wessberg AS
Lysdesign: Jesper Kongshaug
AV-teknik og udstillingslys: Stouenborg
Belysningsleverandører: SGM Light A/S

Trygt og flot lysdesign i fodgængertunnel ved Nordhavn Station
Den nye tunnel ved Nordhavn Station forbinder byen og havnen. I lysdesignet er der lagt vægt på at skabe en tryg og effektiv belysning for fodgængere og cykler. Belysningen er skabt ved hjælp af lysende fiberglasprofiler og er udformet, så den ikke blænder trafikanter og togførere. Belysningen kommer fra 250 lodrette fiberglasprofiler med LED. Den vertikale belysning er med til at skabe tryghed for cyklister og fodgængere, da den fremmer ansigtsgenkendelse og skaber en indbydende lyshed i tunellen. Til belysning af fiberglasprofilerne er der anvendt et neutralt hvidt lysende LED-modul med en stor spredning. Lyskilden er usynlig og LED-modulet er opdelt i flere enheder for at skabe et modul, der lyser mest for neden og mindre opefter. Dermed er det muligt at overholde belysningskravene til E2 på vejbanen, samtidig med at der skabes en god rumlig belysning i tunnelen. Lyset kan dæmpes og styres i forhold til dagslyset og årets gang. I dagtimerne er det ikke alle fiberglasprofiler, som lyser.

Fakta:
Bygherrer: By&Havn, Banedanmark og Københavns Kommune
Arkitekt: CORE arkitekter
Lysdesign: Lighting Sweco DK
El-ingeniør: Sweco Danmark AS
Entreprenør: Per Aarsleff AS
Belysningsleverandør: Okholm Lighting as

Helstøbt og poetisk lysprojekt på Nørreport station
Den nye stationsplads ved Nørreport station er formet af menneskers flow og færden. Lyset understøtter det naturlige flow på pladsen og er med til at lede brugerne hen til stationsbygningerne, samtigt med at det understreger de markante arkitektoniske greb på pladsen. Det har været afgørende for lysprojektet at undgå mørke områder i stationsområdet og dermed reducere enhver fornemmelse af utryghed. Derfor er der arbejdet på at fjerne blænding og samtidig skabe tilstrækkelig almenbelysning, således at personer ikke står som mørke silhuetter men oplyses og ses tydeligt. Almenbelysningen kommer fra wireophængte Københavnerarmaturer. De svævende tage, som markerer stationsnedgange, kiosk, toiletter og cykelparkering, er belyst nedefra med en varm hvid farvetemperatur. Lyssøjlerne på pladsen, som rummer ventilationen fra fjerntogsperronen, er beklædt med rillet glas og oplyst med et neutralt hvidt lys. Cykelparkeringerne, som er udformet som nedsænkede bede, er markeret og strammet op ved hjælp af små lysprikker. I de cykelbede, der ikke er tag over, er der anbragt et LED-armatur i toppen af hver stander. De oplades af indbyggede solceller med batteri.

Fakta:
Bygherre: Københavns Kommune
Totalrådgiver: Gottlieb Paludan Architects
Arkitekter: Gottlieb Paludan Architects og COBE
El-ingeniør: Sweco Danmark AS
Belysningsrådgiver: Bartenbach
Entreprenør: Aarsleff Rail Nørreport
El-installatør: Wicotec Kirkebjerg
Leverandører af specialarmaturer: Lightconstructor, lys i søjler. Faktor 3, lys i cykelstativer. Durlum, armaturer i belægningen samt linjearmaturer langs glasfacader

På Slagelse Psykiatrisygehus skinner solen også i gråvejr
Både dagslys og kunstlys er en vigtig del af den helende arkitektur i det nye psykiatrisygehus i Slagelse. Lyset tager udgangspunkt i patienternes behov for ro og tryghed. Sygehuset folder sig med store glasarealer omkring mere end 50 gårde og haverum. Ovenlys og sidelys sikrer tilstrækkeligt og varieret dagslys i samspil mellem det kølige himmellys og det varme sollys – og udsyn til de smukke haver. Sygehuset er generelt meget transparent med brug af glasvægge mellem fællesområder, aktivitetsområder og personalets arbejdsområder, som gør aktiviteter synlige, lettilgængelige og skaber et sikkert og forståeligt miljø. I forlængelse heraf er dags– og kunstlys udformet i et raffineret samspil med overflader og materiale bl.a. farvede glasvægge, kunstnerisk udsmykning og indretning. Glasset i vinduerne lader lysets naturlige farver komme igennem, og kunstlyset kan justeres i farvetemperatur og intensitet, således at det understøtter den biologiske døgnrytme for patienter og personale. Centralt i lysdesignet er ønsket om et generelt varmt lys, som supplerer dagslyset, når himlen er overskyet, samt tilpasning af lysets farve og styrke gennem en række scenarier, som følger døgnets og årets dagslysrytme. I samspil med materiale- og farvevalg, danner både dags- og kunstlys en behagelig og varm atmosfære.

Fakta:
Bygherre: Region Sjælland
Arkitekt: Karlsson arkitekter - VLA
Landskabsarkitekt: Schønherr
Ingeniører: NNE Pharmaplan, Cenergia Energy Consultants, Moe
Belysningsrådgiver: Bartenbach, Østrig
Fagentreprise: Lindpro
Belysningsleverandør: DELUX Denmark

Fakta om Den Danske Lyspris
Den Danske Lyspris blev uddelt første gang i 2008. Prisen er indstiftet af Dansk Center for Lys. Formålet med prisen er at sætte fokus på godt lys for mennesker. I bedømmelsen af de enkelte projekter indgår bl.a. anlæggets tekniske kvalitet, funktionalitet, visuelle og æstetiske aspekter og energiforbrug. Der lægges desuden vægt på nytænkning og kreativitet.

Dette års jury har bestået af:
Akademisk Arkitektforening: Astrid Mody, arkitekt m.a.a., ph.d.
Bygherreforeningen: Hanne Ullum, vicedirektør, arkitekt m.a.a.
Dansk Center for Lys: Anne Bay, direktør, civ.ing. (juryformand)
Dansk Energi: Ditte Mikkelsen, civilingeniør, konsulent Elforsk
Danske Landskabsarkitekter: Rune Bugge Jensen, landskabsarkitekt mdl
Lysdesignuddannelserne: Ellen Kathrine Hansen, arkitekt m.a.a., ph.d., lektor i lysdesign
Foreningen af Rådgivende Ingeniører: Elisabeth Malmsten Laigaard, arkitekt, lysdesigner
Tekniq: Niels Iversen, projektleder
Sekretær for juryen, Dorte Gram, arkitekt m.a.a., Dansk Center for Lys

Sponsorer:
Dansk Center for Lys, Louis Poulsen, Philips, SEAS-NVE, Thorn Lighting A/S og Zumtobel Belysning

Download pressemeddelelse som pdf

Højtopløste billeder til pressebrug kan fås ved henvendelse til: Dorte Gram, dg@centerforlys.dk

Roskilde Rockmuseum Ragnarock. Foto: Rasmus Hjortshøj.
Nordhavn Station sydlig passage. Foto: Lighting, Sweco DK.
Nørreport station (pladsen). Foto: Jens Lindhe.
Slagelse Psykiatrisygehus. Foto: Jens Lindhe.